Scandinavisch huis vol vintage en historische elementen van Mirella

by

Mirella woont samen met haar vriend Paul en kat Izzy in een eeuwenoud stulpje in Haarlem. Als interieur- en vastgoedstylist was het voor haar niet moeilijk om van dit huis iets moois te maken, helemaal niet als je vriend ook nog eens meubelmaker is. Kom binnen in dit huis vol historische elementen

Wat een feest: Mirella blijkt bij mij om de hoek te wonen. Dichterbij kan bijna niet! En dubbel feest, want ook Mirella woont in een eeuwenoud huis inclusief en-suite deuren, glas-in-lood ramen en een ornamentenplafond om verliefd op te worden. Tel daar een verbreed balkon én een enorm dakterras bij op en je kunt wel spreken van een droomstulpje.

Eeuwenoud huis

Mirella omschrijft haar interieurstijl als Scandinavisch, vintage, kleurrijk en klassiek. Dat laatste vooral door de historische elementen die al in het pand zaten. Het huis zelf komt uit 1910 en moest volledig worden verbouwd toen zij en haar vriend het kochten. “We kwamen uit Amsterdam, hadden ons huis al verkocht, dus moesten nog anderhalf jaar in een vakantiehuis wonen omdat de verbouwing zolang duurde,” aldus Mirella. “Dat kwam ook mede door het feit dat het pand nog gesplitst moest worden; onder ons zit namelijk een ander appartement.” Of ze er ooit van droomt het huis van de onderburen inclusief de tuin te kopen? “Haha, wie weet!”

“In de woonkamer zit de kleur Seagreen van vt wonen op de muur. De schouw maakte mijn vriend, het vloerkleed is van KARWEI, de salontafels zijn van Zuiver (met handgreep), Woood (zwart) en Sasha Wood. Die laatste pimpte ik met een eigen tafelblad, want van de oude maakte ik een spiegel voor in de hal.”

“Deze staande lamp is van MICA Decorations. Het bloemenkussen maakte ik zelf.”

“In de hoek staat een zwarte rotanstoel van HK Living. De en-suite deuren zijn origineel. De omlijsting toverden we tijdens de verbouwing weer tevoorschijn en mijn vriend verhoogde de boekenkasten.”

“In de L-vorm van onze woonkamer staat een tweedehands kast die van mijn opa en oma is geweest, de zwarte gieter is van Xala Butler, de lijstenhouders van IKEA. De staande plantenhouder is van Ferm Living, het bijzettafetje links van Zuiver.”

“Aan de muur vind je veel prints, de meesten zijn onze eigen foto’s en souvenirs (vierkante komt uit Egypte), De prints zijn weer van o.a Sjakies in Haarlem en Marktplaats. De LSS S MR print liet ik afdrukken bij Saal Digitaal. Alle lijsten zijn van IKEA. Het zwarte krukje is weer van Marktplaats.”

“Op de kast staat een messing rekje van Sissy-Boy, de gouden lampjes kocht ik bij Flying Tiger en het bloempot is van Bloomingville.”

“Het honingraatrekje is van Zeeman, de print met de letter E kreeg ik, de groene vaas op de tweede plank is van My Deer uit Haarlem en het zwarte potje is van Bloomingville.”

“Het kleedje is van Zuiver, de rechthoekige kussen rechts van Sissy-Boy en de blauwe links is weer van Zuiver.”

“De flesvaas is van HK Living, de veer erin vond ik op Marktplaats. De print is van IXIXI, de zwarte kaarsenhouder kocht ik bij YAYA.”

“Zicht op de eethoek vanuit de woonkamer. Links in de kast staat o.a een radio van Blije Spullen uit Amersfoort. Waar de mand vandaan komt, weet ik niet meer, het kleedje erin maakte ik zelf, net als het krijtbord. Het kunstwerk maakte mijn vriend voor me voor Valentijnsdag.”

“In de eethoek hangt een kroonluchter die ik op Marktplaats vond. Het zwarte dienblad is van Pt.”

Bouwproject

Ze werd direct verliefd op het huis na één blik op Funda. “Tijdens de bezichtiging werden we steeds meer enthousiast. Vooral de historische elementen, de ruimte en het vele daglicht maakten dit voor ons een interessant project. Zo stripten we de hele bovenverdieping, maakten de indeling logischer en werkten we met inbouwkasten. Een voordeel van anderhalf jaar huren, was dat Mirella en haar vriend zo genoeg tijd hadden om na te denken over de inrichting. Dat is bij hun trouwens goed geregeld. Mirella: “Ik bedenk het plan, mijn vriend voert het uit. Ik heb het geluk dat hij veel ook echt mooi vindt. Hij heeft nooit zijn vetorecht hoeven gebruiken in ieder geval.”

“De tafel bedacht ik en mijn vriend maakte ‘m, heel bijzonder. De stoelen scoorde ik op Marktplaats en verfde ik zwart.”

“De zwarte ladder is van vt wonen. De potten zijn v.b.n.b Kwantum, vt wonen, Kwantum, Kwantum, jwantum en vt wonen.”

“De schouw pimpte ik met borden die ik overal vandaan haalde: van vt wonen, van Sjakies uit Haarlem en de zwart-witte maakte ik zelf. De vaasjes zijn weer van All About Romi en KARWEI.”

“Onze kat Izzy zit graag languit op tafel.”

Goed team

Veel elementen in huis maakte haar vriend dan ook, zoals de keuken, de schouwen in de woonkamer en zithoek en het houtwerk rondom de en-suite deuren nadat de vorige bewoners dat hadden weggetimmerd. Die herstelde hij weer in ere, omdat de vorige bewoners dat eruit hadden gehaald. Ook vonden ze nog panelen die weer een nieuw leven kregen in de slaapkamer boven. Een ander project was de eettafel die Mirella bedacht en haar vriend maakte. “Dit is ook meteen een van mijn meest dierbare items in huis,” aldus Mirella. “Niemand heeft zo’n tafel, omdat wij hem helemaal zelf hebben bedacht en gemaakt.”

“Ook de schouw maakte mijn vriend opnieuw.”

“Vanuit de eethoek loop je zo het verbrede balkon op.”

“De barkrukken vond ik op Marktplaats en verfde ik zwart. De prullenbak is van Brabantia, de hanglampen maakte ik zelf met snoer van De Snoerboer en lichtbollen van Sissy-Boy.”

“Het draadrekje vond ik op Marktplaats en de oude blikken tikte ik op de kop bij de kringloop in Haarlem. De theepot is van Bredemeijer Keramiek, de groene bloempot is van Bloomingville, de witte van Action en die onderste kreeg ik cadeau. De fruitschaal is van Sissy-Boy.”

“De keuken maakte mijn vriend helemaal zelf. Het mandje met zeep is van HEMA.”

“Het kaartenrek is van Tentoon.nl.”

“De poster met pasta is van BLEND in Nijmegen, de ovenwanten en handdoek zijn van Dille & Kamille, de theedoek van Sissy-Boy.”

Veel zelf maken

In het huis zijn veel DIY projecten te vinden. Eén daarvan is de ronde spiegel in de hal die ze maakte van het blad van een salontafel. “Ik verfde ‘m zwart en lijmde er een spiegel op. De rest van de salontafel staat nu in de zithoek, maar dan dus wel met een ander blad.” Andere DIY projecten in huis zijn de zwart geverfde barkrukken en eetkamerstoelen, het kledingrek in de hal én de nachtlampjes van strijkboutsnoer. “Ik ben altijd al erg creatief geweest. Vond het vroeger leuk om te knutselen en te tekenen,” vertelt Mirella. “Vanaf mijn tienerjaren kreeg ik van mijn ouders de vrije hand om mijn eigen slaapkamer in te richten en gaf ik oude meubels ook al een nieuwe look.Als ik iets zoek en dat niet kan vinden of een interieuritem zie dat ik leuk vind maar te duur, dan denk ik al snel ‘dat kan ik zelf wel maken’ of ik laat het Paul maken). Mijn ouders zijn beiden ook erg creatief en handig, dus het zit in de genen.”

“In de hal maakte ik zelf het kledingrek. Het kastje is van Marktplaats, de twee spiegels aan elkaar zijn van Sjakies. De kleurtint op de muur is Skylight van Farrow & Ball.”

“Dit was het tafelblad van een van mijn salontafeltjes. Ik lijmde er een spiegel aan en nu hangt ie in onze hal.”

“Het krukje vond ik op Marktplaats. Tijdens de verbouwing creëerden we het doorkijkje voor extra licht in de hal.”

“Het bed maakte mijn vriend, het dekbedovertrek is van Walra, het grijze plaid van Kwantum en de witte is weer van IKEA.”

“Het kussentje maakte ik zelf, het draadmandje is van Sissy-Boy.”

“De stoel vond ik op Marktplaats, het vachtje is van IKEA.”

“Het tafeltje is van Action. De hanglamp maakte ik zelf.”

Hotel chic bank

Het stel nam bijna niets mee uit hun vorige huis. Maar goed ook als je je bedenkt dat ze nog anderhalf jaar elders moesten toeven. “De eerste aankoop waren de eetkamerstoelen en de krukken die ik scoorde op Marktplaats,” vertelt ze. “Later kwam daar de fauteuil en bank bij, hoewel ik op die laatste alweer een beetje uitgekeken ben. Ik aas nu op een hotel chic bank van fluweel, dus ik denk dat er binnenkort weer een andere staat.”

Sfeer is key

Haar meest favoriete hoek is de eettafel, terwijl haar vriend het liefst in de zithoek toeft. “Ik vind dit hoekje bij de keuken zo gezellig, ook omdat het zo lekker licht is en je verbinding hebt met het balkon. Als het mooi weer is, doen we meteen de deuren open.” Sfeer is heel bepalend voor een interieur, voor Mirella het allerbelangrijkst. Niet voor niets heeft ze dan ook voor interieur- en vastgoedstyling gekozen als beroep. Zo is ze in te huren om verkoopstylingadvies te geven, de styling of complete inrichting te verzorgen van een huis dat te koop komt of staat. Maar ook voor interieuradvies aan huis kun je haar altijd een berichtje sturen. “Naast een authentieke sfeer vind ik ook daglicht belangrijk. In dit huis koos ik, net als ons vorige huis, voor een witte vloer, omdat dit het licht weerkaatst,” vertelt Mirella. “Daarnaast vormt het een mooi contrast met de gekleurde muren en matcht het weer mooi met het witte plafond.”

“De stoel is van IKEA, het bureau maakte ik zelf: het onderstel is van Marktplaats, het blad maakte mijn vriend. Het behang is van Graham & Brown.”

“Het wandrek is van HEMA, de potten erop zijn van IKEA, de kringloop en vt wonen. Het oude blikjes kocht ik bij kringloop RataPlan in Haarlem.”

“De opberger is van IKEA, het klokje van Kwantum en de print met cactus is van Junique.nl.)

Woonwinkelen in Haarlem

Mirella woont, net als ik, al drie jaar in Haarlem en heeft ondertussen haar favoriete spots al gevonden. “Ik vind Home Stock het allerleukst om te woonwinkelen, daar komt onze bank bijvoorbeeld vandaan én heeft ook de fluwelen bank waarop ik aas. Daarnaast shop ik ook graag bij, Sjakies, KARWEI en Kwantum voor budgetproof items, ook voor mijn werk.” Als hotspots tipt ze By Lima en Anne & Max voor lunch, Cleeff en Native voor koffie, Wolkers voor de lekkere tosti’s en met het mooie weer in het verschiet ook De Dakkas en het Veerkwartier.

Woondroom

Haar huis in Haarlem is een fijn huis om te wonen, maar toch heeft Mirella een ultieme woondroom. Mirella: “Zo’n schattig boerderijtje met een moestuin en kippen, maar dan wel aan de rand van de stad. Ik heb al zo’n huisje op het oog, alleen staat het nog niet te koop. Maar wie weet, ooit…”

Thanks Mirella voor het warme welkom!

Video hometour in dit huis vol historische elementen

Uiteraard maakte ik ook weer een video hometour. Die bekijk je hieronder. Meer hometours zien, abonneer je dan gratis op het Interior Junkie YouTube kanaal. Meer weten over Mirella volg haar dan via haar site en Instagram.
Wil je meer weten over Mirella volg haar dan via haar website en Instagram.
Bekijk hier de woontips van afgelopen week uit het huis van Mirella:

  • Slaapkamer DIY: een kek nachtlampje in een handomdraai.
  • Hal DIY: van salontafel tot spiegel.
  • Kies voor geel op je thuiswerkplek.
  • Pronken met borden aan de muur.

Nog meer binnenkijkers vol wooninspiratie:

  • Thuis in de eclectische guesthouse van Charlotte uit Gent.
  • Thuis in het kleurrijke huis van interieurdesigner Mechtelien.
  • City Chic wonen in het huis van interieurdesigner Linn.
  • Thuis in een huis vol kleur van Vanessa uit Amsterdam.
  • Thuis in het huis van Talita vol duurzaam en lokaal design.
  • Thuis in de sprookjesachtige riad van Julien en Cyrielle.

Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com